In minder dan een maand tijd is de waarde van Bitcoin verdubbeld van de vorige all time high naar meer dan $50.000. De bekendste cryptomunt is vervolgens weer wat teruggezakt tot onder deze grens. Is de Bitcoin op krachten aan het komen voor een volgende bull run of is de piek weer bereikt? Veel mensen vragen zich af of het nu nog het moment is om in te stappen, of dat ze beter kunnen wachten.
Volatiele markt
De wereld van de cryptocurrencies staat bekend om de volatiele situaties, waarin koersstijgingen (of dalingen) van meer dan 20 procent per dag niets zijn om van op te kijken. Bitcoin is sinds het eind van 2017, op het vorige hoogtepunt, niet veel meer in het nieuws geweest. De koers steeg toen ook in korte tijd gigantisch hard, om daarna genadeloos naar beneden te komen. Volgens experts hebben we momenteel echter te maken met een andere situatie.
In 2017 waren het voornamelijk particulieren en consumenten die massaal instapten in bitcoin en zo de waarde hard opdreven. Toen de kleine investeerders het vertrouwen kwijt raakten, werden de bitcoins net zo snel weer verkocht en stortte de markt in. Momenteel wordt de stijgende prijs echter veroorzaakt door institutionele interesse.
Aandacht van vermogensbeheerders
Cryptofondsen zien de afgelopen maanden een grote interesse vanuit vermogensbeheerders en andere institutionele beleggers. De bekendste is waarschijnlijk MicroStrategy, het grootste onafhankelijke beursgenoteerde business intelligence-bedrijf dat zelf verhandelbaar is op de Nasdaq. Over een tijdspan van slechts enkele maanden heeft MicroStrategy voor meer dan een miljard aan bitcoin gekocht.
Grayscale is een grote Amerikaanse vermogensbeheerder die zich ook positief uitspreekt over bitcoin en onder andere investeert in bitcoin en ethereum. De instap van deze grote spelers wekt vertrouwen, want de fondsen gaan niet over één nacht ijs. Wat de toestroom lijkt de versnellen zijn de lage rentestanden. Hierdoor moeten bijvoorbeeld investeringsfondsen, verzekeraars en andere grote bedrijven geld toeleggen om te kunnen sparen en ook obligaties leveren weinig op.
Ongekende inflatie
Een andere grote factor waardoor veel specialisten verwachten dat er nog veel meer groeipotentieel in bitcoin zit, is het tempo waarin geld wordt bijgedrukt door de coronacrisis. Amerika drukt in één maand meer geld bij dan in de afgelopen twee eeuwen en ook in andere landen wordt massaal geld bijgedrukt om de economie tijdens de pandemie overeind te houden. Dit geld wordt nu nog amper uitgegeven door de lockdowns, maar wat gaat er gebeuren als die voorbij zijn?
Ongekende inflatie dreigt, waardoor men op zoek gaat naar een manier om waarde te behouden. De ingebakken schaarste van bitcoin (er zijn er op den duur maar 21 miljoen) maakt de cryptomunt mogelijk een interessante belegging voor wie inflatie vreest, een beetje zoals goud dat ook is (meer info hier!).
Het is moeilijk te zeggen wat het beste moment is om in te stappen in Bitcoin, maar de fundamentals zien er sterk uit en wijzen op meer upside. Veel investeerders kiezen voor DCA om het risico op een verkeerd instapmoment te verkleinen.
Ondertussen staat de BTC weer onder de $20.000 – zeker een mogelijk instapmoment if you ask me!