Een verzekering voor je dure elektronica: is het een goed idee?

Heb je net een nieuwe wasmachine, computer of andere belangrijke elektronica gekocht? Dan wil je er vast zolang mogelijk van genieten. Dat is logisch! Maar een ongelukje is helaas snel gebeurd.

Daarom overweeg je misschien om een elektronicaverzekering aan te gaan. Maar is dat eigenlijk wel een goed idee?

Pas op voor een dubbele verzekering

verzekering elektronicaHet is normaal dat je zekerheid wilt en je jezelf wilt verzekeren tegen zoveel mogelijke risico’s als je een duur apparaat koopt. Je wilt er immers zolang mogelijk van genieten. Toch is het belangrijk om niet zomaar een verzekering af te sluiten voordat je weet welke schade binnen je standaard inboedelverzekering valt. Anders is de kans groot dat je dubbel bent verzekerd en je dus meer betaalt voor niets.

Een inboedelverzekering dekt losse spullen in huis, waaronder elektronica in het geval van schade veroorzaakt door water, brand of diefstal. Bij een allriskdekking ben je ook verzekerd tegen schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt. Als je dus een drankje morst over je toetsenbord, hoef jij je met deze verzekering geen zorgen meer te maken over de reparatiekosten van je laptop. Niet heel veel mensen hebben echter een allrisk inboedelverzekering, omdat het erg prijzig is.

Speciale verzekering voor elektronica

Er zijn heel wat verschillende soorten verzekeringen. Zo is er een verzekering specifiek voor elektronica en zijn er zelfs verzekeringen die je kan afsluiten enkel en alleen voor een bepaald toestel, zoals je laptop. Een pc-verzekering is interessant, omdat het een van de meest dure toestellen in huis is.

Bij dit soort verzekering wordt specifieke schade die veroorzaakt wordt door bedieningsfouten of vloeistoffen gedekt. De dekking kan uiteraard nog afhangen van verzekeringsmaatschappij tot verzekeringsmaatschappij. iphone verzekeringHet is daarom raadzaam om je zo goed mogelijk te informeren voordat je een pc-verzekering afsluit.

Ook smartphoneverzekeringen zijn populair en voor sommige mensen een goed idee. Als je een dure iPhone koopt en dit voor jou een significant bedrag is, kan een verzekering gemoedsrust geven die je in staat stelt om je telefoon op een normale manier te gebruiken, zonder angst dat je plots weer €1200 voor een nieuwe telefoon moet neertellen als je hem naar de vaantjes doet. Meer informatie over iPhone-verzekeringen kan je hier terugvinden.

Is elektronica verzekeren een goed idee?

Of het verstandig is om je elektronica te verzekeren of niet, hangt af van je situatie. Als bepaalde elektronica erg waardevol is, is het meestal wel aangeraden. Uiteraard heb je je inboedelverzekering, maar die dekt niet alles. Zo krijg je enkel je schade terugbetaald als de diefstal bij je thuis gebeurt.

Voor reizigers is een elektronica verzekering dus sterk aangeraden. Maar let op: in dat geval is het wel belangrijk dat je kiest voor een verzekering die een wereldwijde dekking heeft. Neem jij je laptop, telefoon of ander waardevol toestel dagelijks mee naar je werk? Dan loop je de kans dat het onderweg gestolen wordt. Ook dit wordt niet door een inboedelverzekering terugbetaald. In dat geval is een elektronica verzekering dus eveneens aangeraden.

Indien je niet zoveel waarde hecht aan je pc of deze amper geld kost, is een verzekering uiteraard totaal overbodig. Ook als je het altijd thuis laat, hoeft het niet per se. Bepaal dus vooral voor jezelf of het de moeite loont. Houd er daarbij wel rekening mee dat zo’n verzekering redelijk prijzig is. Doorgaans betaal je daarvoor jaarlijks 20% van het aankoopbedrag.

Eén antwoord op “Een verzekering voor je dure elektronica: is het een goed idee?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.