Alle banken zijn gangsters: hoe kies je de meest ethische bank?

Als je jezelf hebt afgevraagd of alle banken wel ethisch zijn, heb je zeker een punt. Het is geen geheim dat banken vaak betrokken zijn bij ethisch dubieuze praktijken. Denk aan woekerrentes, financiële crises, en zelfs het financieren van bedrijven die bijvoorbeeld betrokken zijn bij de wapenhandel. Het is dan ook begrijpelijk dat je jezelf afvraagt hoe je de meest ethische bank kunt vinden. In dit artikel geef ik je tips hoe je de beste keuze kunt maken.

1. Onderzoek de missie van de bank

De eerste stap is om de missie van de bank te onderzoeken. Is de bank transparant over hun doelen en waarden? Zijn ze gericht op winst of hebben ze ook oog voor maatschappelijk verantwoord ondernemen? Dit is een belangrijke eerste stap omdat het de basis vormt voor de rest van je zoektocht.

2. Controleer de ratings

Er zijn verschillende websites waarop je de ethische ratings van banken kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Eerlijke Geldwijzer of de Global Alliance for Banking on Values. Hier vind je onafhankelijke informatie over hoe banken scoren op het gebied van duurzaamheid, mensenrechten en andere ethische kwesties.

3. Bekijk de investeringen van de bank

Een andere belangrijke factor is de manier waarop de bank investeert. Welke bedrijven financieren ze? Zijn deze bedrijven betrokken bij controversiële praktijken, zoals de wapenhandel of kinderarbeid? Dit is belangrijke informatie om te weten omdat het aangeeft in hoeverre een bank ethisch handelt.

banken4. Ga voor een coöperatieve bank

Een coöperatieve bank is een bank die in handen is van haar leden. Dit betekent dat er geen externe aandeelhouders zijn die winst willen maken. Hierdoor kan de bank zich richten op de belangen van haar klanten en op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als je op zoek bent naar een bank die zich echt richt op het welzijn van haar klanten, dan is een coöperatieve bank een goede keuze.

5. Kijk naar de producten en diensten

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de producten en diensten die een bank aanbiedt. Bieden ze bijvoorbeeld duurzame spaar- en beleggingsproducten aan? Hebben ze een speciaal fonds voor duurzame energieprojecten? Dit kan een teken zijn dat de bank daadwerkelijk ethisch verantwoorde keuzes maakt.

Het vinden van de meest ethische bank is geen gemakkelijke taak. Er zijn veel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Toch is het de moeite waard om deze zoektocht te maken. Door te kiezen voor een ethische bank draag je bij aan een betere wereld en stimuleer je banken om te handelen op een manier die goed is voor mens en milieu.

Eén antwoord op “Alle banken zijn gangsters: hoe kies je de meest ethische bank?”

  1. Dit geld ook voor de verzekeringsmaatschappijen, al is de term ‘gangsters’ mss minder gepast en zou ‘sluw’ wat gematigder zijn.

    Ook bij verzekeringsmaatschappijen dien je goed na te lezen waarop je aanspraak zou maken voor de premie die je betaalde.
    Het beste wat je hieraan kan doen is jaarlijks een vergelijkende studie maken van de voorwaarden en beperkingen binnen het plan tov de gestegen prijs die je ervoor dient op te hoesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.