Gezond eten met een klein budget

Soms is het lastig om weer te bedenken wat je als avondeten op tafel wilt zetten. Maar als je een klein budget hebt, is het vaak nog moeilijker. Met deze handige tips zul je zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Het kost je een klein beetje tijd, maar je wordt er vanzelf handig in. Voor je het weet is het een gewoonte om elke dag lekker en gezond te eten. En misschien hou je aan het eind van de maand zelfs nog wat geld over.

gezond eten budget

Boodschappenlijstje

Het meest handige is om te beginnen met het maken van een boodschappenlijstje. Plan voor een week in wat je iedereen als menu wilt voorschotelen. Je krijgt op deze manier een overzicht van de dingen die je echt nodig hebt. Zo zorg je ervoor dat impuls aankopen minder aan de orde komen.

Als je eenmaal alles in huis hebt, kun je altijd nog het menu van de dagen wisselen, mocht je toch even trek hebben in iets anders die dag. Voordat je een lijstje maakt, kijk dan even wat er nog in de kast staat of in de vriezer. Mogelijk kun je hier nog iets van gebruiken, waardoor je minder boodschappen hoeft te kopen.

boodschappenlijstje

Aanbiedingen

Bij het maken van je weekmenu is het handig om de folders erbij te pakken van de supermarkten waar je heengaat. Mocht je geen folders ontvangen dan zijn ze simpelweg online te bekijken op de site van je supermarkt. Aan de hand van boodschappen die in de aanbieding zijn, verzin je hoe je weekmenu eruit gaat zien. Voor groenten en fruit kun je altijd even langs de Turkse of Poolse winkel lopen, hier is het vaak goedkoper.

Een vast bedrag

Veel mensen vinden het handig om een vast bedrag te pinnen voor boodschappen. Je kunt hiervoor zelfs aan aparte portemonnee gebruiken. Betaal je toch liever niet met contant geld dan is een aparte rekening speciaal voor boodschappen ook een optie. Zo hou je beter overzicht hoeveel geld je nou eigenlijk uitgeeft. Probeer om binnen het bedrag te blijven wat je reserveert voor boodschappen.

Zo min mogelijk naar de winkel

Als je een weekmenu hebt gehaald is de meest verstandige oplossing om in 1 keer alles te halen. Omdat je maar 1 keer per week in de winkel komt, ben je minder snel geneigd om tussendoor andere lekkernijen of ongewenste dingen mee te nemen.

Kies je ervoor om welk elke dag boodschappen te halen, ga dan niet shoppen wanneer je honger hebt. Op zo’n moment lijkt alles lekker en kom je sneller in de verleiding om extra geld uit te geven.

Wat je ook kunt doen is ervoor kiezen dat je een bedrag met jezelf afspreekt. Bijvoorbeeld: je hebt voor die dag €15 en meer dan dat kun je niet spenderen. Tijdens het winkelen tel je alles wat je in de kar legt bij elkaar op, zodat je nooit boven de €15 uit komt.

Koken

Het is natuurlijk duurder als je een groter huishouden hebt dan wanneer je in je eentje bent. Toch kun je deze tip altijd toepassen bij zowel een groot als een klein gezin. Wanneer je gaat koken, maak dan meer dan je eigenlijk nodig hebt. Zo kun je het invriezen en bewaren voor een andere dag. Of je kiest ervoor om het de volgende dag bij de lunch te eten. Door zelf te koken bespaar je altijd veel geld dan uit eten te gaan of te bestellen.

Zoek je tips om gezond te koken? Check dan zeker een website als die van Inge of Smaakboot vol leuke ideetjes om gezonde maaltijden op tafel te toveren!

gezond koken

Wees creatief

Helaas gebeurt het nog te vaak dat mensen eten weggooien. Als je een klein budget hebt moet je erop letten dat je geen spullen weggooit die je nog kunt gebruiken, zo ook met eten. Met een restje van de ene dag, kun je met een paar kleine toevoegingen nog een maaltijd voor de volgende dag op tafel zetten.

Bijvoorbeeld als je nog rijst over hebt na het eten. Met deze rijst kun je nasi maken voor de volgende dag, voeg er wat groenten aan toe, misschien heb je daar nog een restje van liggen, een gebakken eitje en tadaa! Kijk altijd wat je nog hebt liggen en wat je daar nog van kan maken. Zo ontdek je en nieuwe dingen en ben je bewust met voedselverspilling tegen gaan bezig.

Ga alleen boodschappen doen

Als je met kinderen boodschappen gaat doen heb je meer kans op extra uitgaven. Waar meer mensen zijn, hebben meer mensen trek. Wil je ze toch iets geven, ga dan voor een gezonde snack zoals yoghurt of fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.