Je vakantievilla verzekeren: onze drie top tips

Een woonverzekering afsluiten van je vakantievilla in Spanje is even essentieel voor huurwoonsten of voor huizen waar je zelf gaat inwonen. Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen. Deze woonverzekeringen zijn een stuk goedkoper dan in België. Wie een droomvilla koopt met een hypotheeklening, wordt door de bank verplicht een verzekering af te sluiten. Uiteraard zijn er wel duidelijke verschillen tussen de goedkope en duurdere verzekeringen. Daarom zal je een soort balans moeten vinden tussen de dekking en de het prijskaartje. Hou vooral voor ogen dat een vakantievilla niet dezelfde beschermde dekking nodig heeft als een woning waar je zelf je intrek neemt.

3 praktische tips om je vakantievilla in Spanje voldoende te verzekeren

Een gulden regel die je altijd moet hanteren als je een woonverzekering wil afsluiten is de volgende. Zorg dat je altijd voor je Spaanse vakantievilla verzekerd bent met deze 3 soorten contractuele overeenkomsten: een woonstverzekering, de inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

Het verzekeren van de woonst

vakantievilla verzekerenBij een woonverzekering is je vakantievilla in Spanje – net als in België – verzekerd tegen brandschade, storm- en bliksemschade. Maar ook voor eventuele waterschade, hoewel je dit best uitdrukkelijk nog eens aan de verzekeringsmakelaar uitdrukkelijk vraagt. Onder deze schadegevallen valt niet alleen de vakantievilla onder, maar ook alles wat vast geankerd is aan het huis.

Als je beschikt over een keukeninrichting met ingebouwde kooktoestellen, dan hoort dit uiteraard ook bij de opstalverzekering. Sanitair en ramen horen daar ook bij. Het totaalbedrag dat vaak verzekerd wordt is de totaalsom die je nodig zou hebben om een nieuwe woonst te bouwen. Kortom, de heropbouw waarde.

De inboedelverzekering

Zoals het woord al aangeeft dekt een inboedelverzekering de volledige inboedel die in de vakantievilla aanwezig is. De geleden schade kan het gevolg zijn van een gesprongen waterleiding, brand, inbraak en dergelijke meer. Je persoonlijke spullen worden eveneens door deze speciale verzekeringspolis gedekt. Het minimum bedrag van deze verzekering schommelt rond de 6000 euro.

Aansprakelijkheidsverzekering is verplicht in Spanje

Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is verplicht op het Iberisch schiereiland. Je kan dit verzekeringstype in feite vergelijken met de familiale verzekering die in België gekend is. De verzekering komt tussenbeide bij lichamelijk letsel of financiële schade waarvoor de gezinsleden of jij aansprakelijk worden gesteld.

Zeker voor een vakantievilla is deze verzekering echt heel belangrijk als je niet dagelijks in de buurt bent. Een klein voorbeeld ter verduidelijking. Veronderstel dat er een windhoos is geweest waardoor de dakpannen zijn losgerukt. Wanneer die dakpannen afvallen en per ongeluk op een voorbijganger terechtkomen, dan treedt deze aansprakelijkheidsverzekering in werking. Heel vaak is deze verzekeringspolis hetzelfde dan een opstalverzekering.

woning verzekering spanje

Hoe sluit je een woonverzekering van je Spaanse vakantievilla af

In Spanje heb je 3 opties die je in overweging kunt nemen:

  • Je sluit de verzekering af via de bank. Vaak is dit ook de goedkoopste oplossing
  • Via verzekeringsmakelaars in Spanje. Zij vergelijken de verschillende prijzen en voorwaarden. Het enige minpunt is mogelijk de taalbarrière
  • Verzekering in België afsluiten omdat ze vaak een buitenlands netwerk hebben. Het enige grote nadeel is dat de polis meestal iets duurder is door de tussenkomst van tussenpersonen. Een mogelijke partner die je hierin kan ondersteunen vanuit België is je bank of een gespecialiseerde partij als Iberis Projects – een all service villabouwer uit het Antwerpse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.