Hoeveel kost het houden van een huisdier, en hoe kan je dat goed budgetteren

Het hebben van een huisdier is iets dat veel mensen erg leuk vinden. Een huisdier zorgt bijvoorbeeld voor een net wat gezelligere sfeer, mensen vervelen zich er minder door en voor velen is het ook een grote hobby. Daarnaast wordt er vaak al snel een band gecreëerd tussen mens en huisdier.

Een vraag die echter snel omhoog komt bij de mensen die graag een huisdier zouden willen hebben, maar geen enkel idee hebben over hoe het allemaal in zijn werking gaat, is hoeveel het onderhouden en zorgen voor een huisdier eigenlijk kost. Daarover lees je meer. Er komt namelijk wel wat meer bij kijken dan de kost voor de aankoop van het huisdier, of de kost die bij de adoptie komt kijken.

Verschillende huisdieren, verschillende kosten

huisdieren hond katEr zijn veel verschillende huisdieren die vaak worden genomen door mensen. De 5 populairste huisdieren in Nederland zijn op goede volgorde katten, honden, vijvervissen, vogels en konijnen. Hoeveel euro je kwijt zult zijn aan je huisdier zal er dus enorm van afhangen welk huisdier je hebt.

Om te beginnen moet je voor vrijwel ieder huisdier wel voer kopen. Het voer van een hond kan bijvoorbeeld duurder zijn dan het voer van een vogel. Daarnaast is het zo dat je bij een kat bijvoorbeeld ook kattenbakvulling moet kopen. Ook dit kan aardig wat kosten.

Ook hebben katten bepaalde behoeftes zoals krabben, waardoor een krabpaal ook snel noodzakelijk wordt. Bij konijnen kunnen bepaalde speeltjes ook een behoefte zijn. Hetzelfde geldt weer voor honden. Bij ieder soort huisdier komen er dus hele andere kosten bij kijken. Een konijn heeft nood aan een ren en een hok, en buiten dit zelf maken zijn er weinig opties om veel te besparen!

Voer en snoepjes zijn echter standaard dingen die je bij ieder huisdier wel zult moeten kopen. Over het algemeen lijkt hondenvoer tot de duurdere varianten van voer te behoren, maar visvoer gaat bijvoorbeeld weer erg lang mee in vergelijking met het voer van veel andere dieren.

kosten honden huisdier

Hoe houd je de kosten zo laag mogelijk?

Welk huisdier je ook hebt, uiteindelijk wil je de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Je zult hoe dan ook aan diverse zaken geld kwijt zijn als je voor een huisdier zorgt, maar door gebruik te maken van de juiste aanpak kun je dit een stuk minder maken en behoorlijk wat bezuinigen. Een goede tip is bijvoorbeeld voer in grote hoeveelheden bestellen.

huisdieren kostenVaak is het zo dat men voer voor bijvoorbeeld een weekje koopt in de supermarkt. Dit is uiteraard een optie, maar het kan vaak een stuk goedkoper uitkomen om voer in een grote hoeveelheid te bestellen. In plaats van vooruit kopen voor een week, koop je bijvoorbeeld vooruit voor 3 maanden.

Daarnaast kun je ook nieuwe soorten voer testen dat goedkoper is. Op deze manier kun je erachter komen welk voer dat wat meer in je budget past ook als een lekkernij wordt ervaren door je huisdier.

Tot slot is het ook een belangrijke tip om bij het kopen van speeltjes te zorgen dat je een speeltje koopt dat niet snel kapot gemaakt kan worden. Als je hond een bal de eerste dag al kapot bijt is dat bijvoorbeeld erg zonde. Kijk wat verder voor een bal die wat steviger is en wel een tijdje mee kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.