Wat maakt een S&P 500 ETF tegenwoordig zo populair?

Het spreekt voor zich dat elke investeerder op zoek is naar de meest lucratieve beleggingen om te kunnen doen. Vroeger werd er hoofdzakelijk voor gekozen om te beleggen in losse aandelen. Tegenwoordig is dat echter anders.

s&p 500Heel wat beleggers geven dan ook de voorkeur aan beleggen in een zogenaamde ETF. Dit is een tracker die een bepaalde index volgt. Misschien wel de bekendste en tevens ook meest populaire optie op dit vlak is een zogenaamde S&P 500 ETF. In dit geval kies je voor een tracker die de volledige S&P 500 index volgt. Wil jij ook graag ontdekken wat deze ETF nu precies zo populair maakt? Dan moet je, je vooral even verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

Wat is de S&P 500?

Beginnen doen we natuurlijk door eerst even aandacht te besteden aan wat de S&P 500 nu precies is. Het betreft hier wellicht de bekendste en tevens ook meest populaire index ter wereld. Zoals de naam reeds enigszins laat vermoeden volgt deze index de top 500 bedrijven van de Verenigde Staten. De namen die je aantreft in deze ETF zijn dan ook zeker niet van de minste. Denk hierbij aan:

De S&P 500 bestaat duidelijk stuk voor stuk uit allemaal gerenommeerde bedrijven. Dit betekent dat je door te investeren in een tracker die deze index volgt kan rekenen op een zeer mooie spreiding over enkele van ’s werelds meest waardevolle ondernemingen.

De S&P 500 is een zogenaamde marktwaarde gewogen index. Dit betekent dat de marktwaarde van een onderneming bepalend is voor de weging in de index. Het bedrijf dat beschikt over de grootste beurswaarde beschikt dus ook over de grootste weging. Gemiddeld gezien is het wel zo dat de top 10 van de index goed is voor ongeveer 29 procent van de volledige index.

Op moment van schrijven geldt dat de grootste weging is weggelegd voor het aandeel van Apple. Deze is goed voor een weging van 6,20 procent. De top 10 ligt wel behoorlijk dicht bij elkaar. Het aandeel van Microsoft beschikt op moment van schrijven bijvoorbeeld over een weging van 5,80 procent en is daarmee het tweede belangrijkste aandeel in de index.

Wat doet een S&P 500 ETF precies?

ETFEen S&P 500 ETF is een tracker waarvan de waarde wordt bepaald door de index die ze volgt. In dit geval is dat dus de S&P 500. Wanneer de waarde van de aandelen die deel uitmaken van de index stijgt zal dus ook de waarde van jouw ETF toenemen. Door te investeren in een ETF beschik je dus over de mogelijkheid om met een toegankelijk bedrag in één keer te gaan beleggen in een groot aantal verschillende, gerenommeerde bedrijven.

Het aanbieden van fractionele aandelen in de klassieke zin van het woord is momenteel (nog) niet mogelijk. Dit betekent dat je als belegger geen stukje kan kopen van bijvoorbeeld een Amazon.com aandeel of een Microsoft aandeel. Dat is zonde. Veel mensen hebben niet de financiële middelen om meteen volledige aandelen van deze bedrijven te kunnen kopen, maar zouden er wel graag in willen beleggen. Dan biedt een ETF de uitkomst.

Wat maakt een dergelijke ETF nu precies zo populair?

Een S&P 500 ETF zoals bijvoorbeeld de Vanguard S&P 500 zorgt er dus voor dat beleggen in de top 500 bedrijven van de Verenigde Staten in één klap mogelijk wordt gemaakt. Dit ook voor beleggers die slechts over een beperkter vermogen beschikken om te investeren. Dat deze ETF door de jaren heen zo populair is geworden hoeft niet te verbazen. In het bijzonder de voordelen zoals hieronder op een rijtje gezet zijn daar in de praktijk voor verantwoordelijk:

  1. Er kan een mooie gemiddelde jaarlijkse groei mee worden gerealiseerd;
  2. Je geniet in één klap van blootstelling aan 500 van ’s werelds grootste bedrijven;
  3. Een S&P 500 ETF kan per kwartaal een bepaald dividend uitbetalen (of kapitaliseren);
  4. Het is perfect mogelijk om periodiek in te stappen (vaak ook nog eens zonder kosten);

Voor elke belegger geldt dat risicomanagement van cruciaal belang is. Een belangrijke eis waar op dit vlak aan dient te worden voldaan is het realiseren van een zo optimaal mogelijke spreiding. Hoe kan je dat nu echter precies voor mekaar krijgen wanneer je slechts over een beperkt budget beschikt om te investeren?

Dat is natuurlijk in de praktijk allesbehalve een eenvoudige opdracht. Toch, door periodiek te investeren in bijvoorbeeld een S&P 500 ETF kom je aardig in de buurt. Niet alleen zorg je op deze manier voor een inperking van het koersrisico, daarnaast beschik je ook direct over een uitstekende spreiding over verschillende bedrijven en bovendien ook sectoren.

S&P 500 ETF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.