Geregistreerd kassasysteem voor de horeca: de voor- en nadelen

Vanaf januari 2014 moet horeca-gebruikers gebruik maken van een geregistreerde kassa. De overheid wenst op deze manier onder andere zwartwerk tegengaan, maar ook fraude moet zo worden vermeden. Wat houdt dergelijke elektronisch kassasysteem precies in en wat zijn de voor- en nadelen voor horeca-gebruikers? Hieronder vindt u alvast een beknopte uitleg.

De geregistreerde kassa toegelicht

Het geregistreerde kassasysteem – ook wel GKS genoemd – is een geheel dat bestaat uit een kassa, een controlemodule en tot slot een gepersonaliseerde kaart of Vat Signing Card – ook wel VSC genoemd – of smartcard. Vanaf 1 januari dit jaar verdwijnt het btw-briefje en dienen alle horeca-uitbaters, zoals restaurants en tavernes, dergelijke elektronische geregistreerde kassa te hebben.

gksDeze kassa print uw rekening uit, zoals u dit gewend bent. Alleen wordt deze niet meer vergezeld van een btw-bonnetje, aangezien dit meteen in de rekening vervat zit. Het kassaticket, dat dus tegelijkertijd dient als btw-briefje, krijgt een persoonlijk nummer toegewezen dat word opgeslagen in de zogenaamde black box of zwarte doos van de kassa in kwestie.

Deze nieuwe maatregel, verplicht voor alle horeca-gebruikers, gaat gepaard met de btw-verlaging van 21% naar 12%.

Voor wie is geldt deze maatregel precies?

Iedereen die minstens 10% van zijn omzet wilt halen uit zijn aanbod van maaltijden via diensten als restaurant of catering, is verplicht het geregistreerde kassasysteem aan te schaffen. Deze maatregel is met andere woorden niet van toepassing op horeca-gebruikers, waar cliënteel maaltijden slechts komt af halen en niet ter plaatse opsoupeert.

Zoals u wel reeds zal begrijpen, gaat is het kassasysteem dus verplicht voor horecazaken met zitplaatsen ter beschikking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan frituren, broodjeszaken, ijssalons, restaurants, tavernes, bakkes met eetgelegenheid en ga zo maar verder. Meer info hierover hier op de Amplitudo-site.

Een horecazaak, dat niet voldoet aan deze voorwaarde, kan nog steeds gebruik maken van het geregistreerde kassasysteem op geheel vrijwillige basis. Het gebruik brengt namelijk voordelen met zich mee, die zeker het overwegen waard zijn.

Voor- en nadelen op een rijtje

Het elektronisch geregistreerde kassasysteem maak gelegenheidsarbeid mogelijk: honderd dagen voor de werkgever en vijftig dagen voor de werknemer. Dankzij dergelijke kassasysteem is bovendien ook een registratie mogelijk van kleine extra’s per uur in geval van een uurforfait en per aanwezigheid in geval van een dagforfait.

Verder betekent het ook een lastenverlaging voor het vaste personeel en dit voor ondernemingen met maximaal 49 werknemers en voor vijf werknemers naar keuze per kwartaal geldt het volgende:

  • Verlaging sociale bijdragen met €500 tot €800 per werknemer
  • Verlaging met €800 per werknemer <26 jaar

Tot slot wordt de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing op overuren in de zaken waar een GKS actief is voor zowel de zaakvoerder als de personeelsleden verhoogd van 130 naar 180 uur op jaarbasis.

Nadelig bij dit geregistreerde kassasysteem is dat het een heleboel administratie met zich meebrengt en dat het een hele aanpassing vereist. Bovendien is zwartwerk ook niet meer mogelijk. Alle werknemers, inclusief jobstudenten en weekendhulp, dienen aangegeven te worden binnen het kader van het witwassysteem van de overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.