Veel mensen zijn bezig met hoe zij maandelijks meer over kunnen houden. Natuurlijk kun je op vele dingen besparen. Maar wil je echt besparen zal je eerst goed inzicht moeten hebben in wat er maandelijks binnenkomt en waaraan je je geld uitgeeft. In dit artikel zullen we je op weg helpen om dit inzicht te creëren en je een aantal tips geven.
Tips en trucs
Een gezonde financiële situatie is wat iedereen graag wilt. Hiervoor moet je dus bewust zijn van wat je te besteden hebt en hoe je dit op een verantwoorde manier doet. Er zijn verschillende adviesorganen die je heel nuttige tips kunnen geven. Het Nibud is al jaren het instituut dat vele tips geeft hoe je je persoonlijke financiële situatie op orde kunt houden.
Wijzer in geldzaken is een website van het ministerie van Financiën. Verschillende instanties uit de financiële wereld, consumentenorganisaties en overheidsinstellingen geven hier advies en tips hoe jij je je financiën op orde kan krijgen.
Stappenplan
Alles begint natuurlijk met inzicht in je financiële situatie. Het volgende stappenplan kan je hierbij helpen.
Stap 1. Maandelijkse Inkomsten
Maak een overzicht van alle inkomsten die je hebt. Dit is het loon of (pensioen)uitkering die je maandelijks ontvangt, maar ook eventuele kinderbijslag of andere toeslagen. Neem hier ook je voorlopige belastingteruggave in mee als je die krijgt.
Stap 2. Maandelijkse uitgaven
Doe hetzelfde maar dan met je maandelijkse uitgaven. Je kan deze onder verdelen twee soorten. Je hebt vaste lasten zoals hypotheek/huur, energienota, verzekeringen en eventuele abonnementen. Daarnaast heb je de dagelijkse uitgaven voor levensonderhoud, vervoer en uitjes. Vind je dit lastig, in je telebankieren app kun je heel eenvoudig terugzien welke uitgaven je maandelijks doet. Veel banken maken ook al een indeling voor je. Superhandig dus, en zeker een punt als je aan ’t zoeken bent om een nieuwe bank te kiezen.
Stap 3. Huishoudboekje
Maak een huishoudboekje. Dit kan natuurlijk op papier, maar veel handiger is een digitaal huishoudboekje. Je kunt dan al je bankgegevens inladen en indelen. Op wijzeringeldzaken.nl kan je een compleet overzicht vinden van alle digitale huishoudboekjes.
Stap 4. Besparingen
Kijk vervolgens waar je kunt besparen. Kunnen je abonnementen goedkoper, of nog beter, kijk of ze echt nodig zijn. Vergelijk regelmatig je energie nota. Vaak loont het om over te stappen. Hetzelfde geldt voor verzekeringen. Je hypotheek staat meestal voor een langere tijd vast. Toch kan het vaak aantrekkelijk zijn om hem over te sluiten. Zeker als je hem al langer terug hebt afgesloten. Hiermee kan je forse besparingen realiseren.
Stap 5. Sparen
Zet van het geld dat je overhoudt een deel op een spaarrekening. Zo bouw je een buffer op om onvoorziene zaken op te kunnen vangen. Er kan natuurlijk altijd een wasmachine of zo kapotgaan. Met een buffer kan je dit soort tegenslagen prima opvangen. Sparen via een internetspaarrekening is handig. Je kunt dan maandelijks een automatische overboeking instellen. Hou je meer over en hoef je ook niet direct toegang tot dit geld te hebben, overweeg dan een alternatieve opties om een vermogen op te bouwen.
Interessant artikel! Vooral het bijhouden van het huishoudboekje is een goede tip! Bedankt!