Moeten we vrezen voor een black out?

De winter is zo goed als voorbij, en van de gevreesde black outs is eigenlijk weinig te zien geweest. U herinnert het zich nog wel: in de herfst van vorig jaar werd overal aangekondigd dat er te weinig energie zou zijn om overal iedereen van genoeg elektriciteit te voorzien. Er werd gevraagd zuinig te zijn, en elektrische toestellen zoveel mogelijk tijdens daluren te gebruiken, om te voorkomen dat het licht letterlijk zou uitgaan. Maar tot nu toe is het nog niet zo ver gekomen.

doelHet zou nochtans volgende winter zover kunnen zijn, wordt er gezegd, omdat Doel 3 en Tihange 2 momenteel buiten gebruik zijn. Als dat volgende winter nog steeds het geval is, kan dat stevige gevolgen kennen voor de stroomvoorziening in ons land. En hoewel dat natuurlijk ver weg nog is, is het toch wel iets om bij stil te staan. Kernenergie houdt misschien gevaren in, maar wat zijn de alternatieven?

Momenteel worden in België al enkele duurzame alternatieven gebruikt. Hun aandeel blijft ook maar stijgen, mede dankzij investeringen in nieuwe manieren van opwekken of verwerken. Tegen 2015, wanneer de drie oudste kerncentrales van ons land worden gesloten, moeten die alternatieve bronnen de 12% van de kerncentrales kunnen overnemen. Maar ons verbruik daalt er natuurlijk ook niet op. Tussen 2022 en 2025 zouden alle kerncentrales in België gesloten moeten zijn. Maar er moet natuurlijk worden gezocht naar oplossingen, in plaats van mensen bang te maken met een black out.

Hoe dit zal moeten gaan: investeren in België gunstiger maken, en de marktprijzen nog meer open trekken. Maar of dit in eenieders voordeel zal zijn, vooral financieel dan, blijft momenteel nog maar zozeer de vraag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.