Het autovolgsysteem: mag mijn werkgever mijn bedrijfswagen wel volgen?

BMW FleetWerknemers bij wie er een autovolgsysteem in de auto zit, voelen zich vaak bespioneerd. Ik snap dat, zo’n track & systeem creëert tenslotte een gevoel van wantrouwen. Wat de emotionele band tussen werkgever en werknemer betreft, is het belangrijk dat er voordien duidelijke afspraken worden gemaakt. Zo weten de twee partijen waar ze zich aan kunnen verwachten, en komen ze niet voor onaangename verrassingen te staan. Naast het emotionele aspect is er ook een wettelijk kantje verbonden aan deze volgsystemen. Dat heetde wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

De specifieke regels in detail

Deze bepaling houdt ten eerste in dat de controles middels een autovolgsysteem een rechtmatig doel moeten hebben. Volgens de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer mogen we onder ‘rechtmatige doelen’ het volgende verstaan: jouw veiligheid als werknemer, track and trace voertuigende bescherming van je bedrijfsvoertuig – om bijvoorbeeld diefstal te voorkomen, het bewerkstelligen van een efficiënt beheer van alle verplaatsingen en het nagaan van de werknemersprestaties.

Ten tweede ben je als werknemer ook beschermd doordat de wet zegt dat al deze controles in direct verband moeten staan met het doel. En last but not least: jouw werkgever moet je te allen tijde informeren! Om deze wettelijke bepalingen te gehoorzamen, moet er aangifte gedaan worden bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. In deze aangifte staat uitdrukkelijk dat je jouw gegevens laat registreren via een autovolgsysteem.

Discussievoer

Dit onderwerp ligt heel gevoelig bij de werkende mens. Je zou voor minder, want wat als je jouw bedrijfswagen ook gebruikt voor private doeleinden? Mag je werkgever je dan ook op de voet volgen? In principe niet, want dan overtreedt hij één van de specifieke regels die ik hierboven opsomde. Je werkgever moet weldegelijk een legitieme beweegreden op tafel kunnen leggen voor het volgen van jouw wagen. Wanneer hij dit doet in de privésfeer, is dat niet het geval. De meeste werkgevers vinden track & trace systemen dan weer een goede investering omwille van z’n vele functies en controlemechanismen. Echter, niet alleen vanwege de controlemogelijkheden, maar ook omwille van het sneller kunnen inspelen op veranderingen. En vooral: een efficiënte werkwijze kunnen implementeren. Time is money, nietwaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.