Een omniumverzekering voor je auto: wanneer zinvol, wanneer niet?

Wanneer je een auto aanschaft, komt hierbij veel bij kijken. Met name de juiste verzekering afsluiten vormt voor velen een groot vraagteken en vaak ook een bron van ergernis. Wat bijvoorbeeld met een omniumverzekering: is deze wel zinvol voor je auto? Wanneer wel en wanneer niet? Hieronder vind je alvast de nodige antwoorden op al uw vragen.

Burgerlijke aansprakelijkheid versus omnium

Ben je betrokken bij een ongeval? Weet dan dat er twee mogelijkheden zijn met betrekking tot betaling. Ofwel ben je in je recht en dient de verzekering van de tegenpartij – die het ongeval heeft veroorzaakt – de schade te vergoeden. Ben je echter in je onrecht, dan is het jouw eigen verzekering burgerlijke aansprakelijkheid die deastra tegenpartij moet vergoeden, maar deze dekt alles behalve jouw eigen materiële schade. Een omniumverzekering is hierbij dus van belang: je geniet van een schadevergoeding, zelfs indien je de schade zelf hebt veroorzaakt!

Omnium en haar vele voordelen

Een omniumverzekering biedt niet alleen hulp wanneer je de schade zelf hebt veroorzaakt, maar ook wanneer er sprake is van materiële schade zonder de betrokkenheid van een tegenpartij, van materiële schade in geval van vluchtmisdrijf, van materiële schade ten gevolge van natuurlijke voorvallen (bijvoorbeeld schade door een omgevallen boom ten gevolge van een storm), van materiële schade die het gevolg is van een botsing met een dier en van materiële schade door vandalisme.

Ook in geval van glasbreuk en brandschade is je auto verzekerd, ongeacht de plaats en de oorzaak van het voorval. Wat dan met diefstal kan je jezelf misschien afvragen. Wel, ook dan is uw wagen clio breakveilig met een omniumverzekering: bij diefstal door inbraak, in een garage of door lichamelijk geweld, wordt u vergoed door uw verzekeraar.

Wanneer wel, wanneer niet?

Indien je een oude rammelbak hebt, dan kan je uiteraard overwegen geen omniumverzekering te nemen. Maar dergelijke verzekering is wel een echte must wanneer je een nieuwe auto aankoopt. Denk maar aan het financiële verlies dat je zou lijden, indien je auto wordt beschadigd! Zeker als je de auto in kwestie afbetaalt door middel van een lening: je wilt toch geen geld afbetalen voor een auto die je niet meer kan gebruiken of waarvan de waarde sterk gedaald is?

Bovendien heb je nog de keuze om een volledig of een mini omnium aan te schaffen. Een volledige omnium dekt alle schade door eerder vermelde oorzaken; een kleine omnium daarentegen slechts een gedeelte. Zo zal je nog steeds kunnen genieten van een vergoeding tegen diefstal, glasbreuk en natuurlijke schade, maar zal je zelf moeten opdraaien voor de kosten indien het gaat om een materiële schade met een andere oorzaak aan de basis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.